• Jedlá

špička cibulová
Mycetinis alliaceus (Jacq.) Earle ex A.W. Wilson & Desjardin

Synonyma:

Agaricus alliaceus Jacq., Fl. austriac. 1: 52 (1773), Chamaeceras alliaceus (Jacq.) Kuntze, Revis. gen. pl. (Leipzig) 3(2): 455 (1898), Marasmius alliaceus (Jacq.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 383 (1838) [1836-1838], Marasmius alliaceus (Jacq.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 383 (1838) [1836-1838] f. alliaceus, Marasmius alliaceus f. major Hruby, Hedwigia 70: 293 (1930), Marasmius alliaceus (Jacq.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 383 (1838) [1836-1838] subsp. alliaceus, Marasmius alliaceus subsp. schaenopus Kalchbr., Icon. Sel. Hymenomyc. Hung. (Budapest) 3: tab. 25 (1875), Marasmius alliaceus (Jacq.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 383 (1838) [1836-1838] var. alliaceus, Marasmius alliaceus var. subtilis J.E. Lange, Fl. Agaric. Danic. 2: 25 (1921), Mycena alliacea (Jacq.) P. Kumm., Führ. Pilzk. (Zerbst): 107 (1871)

Biotop

Roste hojně na mrtvém dřevě listnáčů, zejména buků (Fagus).

Klíčové makro a mikro znaky

Klobouk: 10-50 mm široký, sklenutý, s tupým hrbolkem, často jemně vrásčitý, hygrofánní, za vlhka šedý až tmavě šedohnedý, za sucha špinavě bělavý až okrově béžový. 

Lupeny: řídké, bělavě krémové až našedlé.

Třeň: pružný, značně tuhý, dutý, nahoře světlejší, později celý tmavohnědý až černý, jemně sametový, s kořenující bází.

Dužnina: s výraznou česnekovou vůní i chutí. Vůně je cítit i na několik metrů :-)

Mikroskopie: výtrusy 9-12 x 5-8 µm, mandlovité až elipsovité, hladké, bezbarvé, neamyloidní, cheilocystidy přítomny.

Na trouchnivějícím kmenu buku (Fagus) v listnatém lese pralesovitého charakteru.

Libor Hejl
V případě zájmu o zakoupení fotografie nás prosím kontaktujte (ID: 5254)

Herbářová položka

k dispozici