holubinka sličná
Russula rosea Pers. 1796
Synonyma:
Russula lepida Fr. (1836)
Agaricus lacteus Pers. (1801), Russula cypriani Gillet (1871), Russula incarnata Morgan (1883), Russula incarnata Quél. (1882), Russula incarnata Quél. (1882) var. incarnata, Russula incarnata var. livida Bres. (1885), Russula lactea Fr. (1838), Russula lactea var. australis Cleland (1940), Russula lactea var. incarnata (Quél.) Cooke (1889), Russula lactea Fr. (1838) var. lactea, Russula lepida subsp. flavescens J. Blum (1953), Russula lepida Fr. (1836) subsp. lepida, Russula lepida var. alba Rea (1885), Russula lepida var. albolutescens Reumaux & Frund (2011), Russula lepida var. britannica Reumaux & Frund (2011), Russula lepida var. cypriani (Gillet) Reumaux & Frund (2011), Russula lepida var. flavescens J. Blum ex Reumaux & Frund (2011), Russula lepida var. lactea (Fr.) F.H. Møller & Jul. Schäff. (1952), Russula lepida var. laetissima Reumaux & Frund (2011), Russula lepida Fr. (1836) var. lepida, Russula lepida var. salmonea Zvára (1927), Russula lepida var. sapinea Zvára (1927), Russula lepida var. speciosa Zvára (1927), Russula morganii Sacc. (1887), Russula rosea f. pulposa Romagn. (1967), Russula rosea Pers. (1796) f. rosea, Russula rosea Pers. (1796) var. rosea
Biotop
Roste ve všech typech lesích, zejména v listnatých, s oblibou na sluncem vyhřátých stanovištích. Jedlá, ale ne moc chutná díky nepříjemné terpenové příchuti.
Klíčové makro a mikro znaky
Klobouk: velmi tvrdý, tlustě masitý, na okraji hladký, nerýhovaný. Pokožka červenorůžová až jasně rumělkově červená, na středu místy vybledající do smetanové barvy, matná, jemně sametová, za sucha políčkovitě rozpraskaná, skoro neslupitelná.
Lupeny: v mládí husté a pevně pružné, později dost křehké, bílé, pak smetanové, někdy na okraji s narůžovělým ostřím.
Třeň: tvrdý, bílý nebo zčásti růžově načervenalý, ojíněný, později podélně vrásčitý.
Dužnina: nápadně tvrdá, bílá, pod pokožkou klobouku růžově načervenalá, se slabou ovocnou vůní, a mírnou či slabě mentolovou, někdy i nahořklou chutí.
Mikroskopie: výtrusy 7-9 x 6-8 µm, skoro kulovité, s nízkými tupými bradavkami, spojenými hřebínky v síťku.
Makrochemické reakce:
FeSO4 - světle růžovočervená
Guajak roztok - intenzívně modrá
Fenol: hnědá
Možnost záměny
Doporučená literatura k určování a články
M. Sarnari (1998)-Monografia illustrata del Genere Russula in Europa vol.1
M. Sarnari (2005)-Monografia illustrata del Genere Russula in Europa vol.2
Herbářová položka
k dispozici