ryzec hnědý
Lactarius helvus (Fr.) Fr. 1838
Synonyma:
Agaricus helvus Fr. (1821), Agaricus tomentosus Krombh. (1841), Galorrheus helvus (Fr.) P. Kumm. (1871), Lactarius aquifluus Peck (1876), Lactarius aquifluus Peck (1876) var. aquifluus, Lactarius aquifluus var. brevissimus Peck (1898), Lactarius helvus var. albidus Bon & Hauskn. (1989), Lactarius helvus var. aquifluus (Peck) Peck (1885), Lactarius helvus (Fr.) Fr. (1838) var. helvus, Lactarius tomentosus Cooke (1883), Lactifluus aquifluus (Peck) Kuntze (1891), Lactifluus helvus (Fr.) Kuntze (1891)
Biotop
Roste hojně v jehličnatých i listnatých lesích, zejména pod smrky (Picea), borovicemi (Pinus) a břízami (Betula), s blibou na vlhčích místech na kyselých půdách.
Klíčové makro a mikro znaky
Klobouk: 25-130 mm široký, někdy s nevýrazným, tupým a širokým hrbolem, s okrajem v mládí podehnutým. Pokožka béžově nahnědlá, narůžověle hnědavá nebo rezavě hnědavá, za vlhka oranžově hnědavá, na středu tmavší, plstnatá a suchá, v mládí šedavě ojíněná.
Lupeny: nejprve bělavé, krémové, ve stáří až rezavě okrové, vidlené.
Třeň: v mládí ojíněný, dole bělavě plstnatý, podobně zbarvený jako klobouk, jen světlejší, narůžověle okrový.
Dužnina: v mládí tuhá a lámavá, později křehká a drobivá, bělavá až světle okrová s narůžovělým odstínem, s mírnou chutí a zprvu i nevýraznou vůní, která se při zasychání mění na výraznou po koření Maggi. Mléko je nehojné, vodnaté, čiré, s mírnou chutí, ve stáří skoro chybí.
Mikroskopie: výtrusy 6-8,5 x 4,5-6,5 µm, široce elipsoidní až elipsoidní, síťnaté, s bradavkami a krátkými hřebínky.
Možnost záměny
Doporučená literatura k určování a články
British Milkcaps Lactarius and Lactifluus (2014)-Geoffrey Kibby
Fungi Europaei 7 Lactarius Pers. (1999)-M.T. Basso
Flora Agaricina Neerlandica vol.7 (2018)-Machiel E. Noordeloos, Thomas W. Kuyper, Inge Somhorst &Else C. Vellinga Tavole di Ani
Fungi of Temperate Europe vol.1, vol.2 (2019)-Thomas Laessoe, Jens H. Petersen
Funga Nordica, 2nd edition. (2018)-H. Knudsen & J. Vesterholt (eds)
Herbářová položka
není k dispozici