ryzec skotský (chloupkatý)
Lactarius scoticus Berk. & Broome 1879
Synonyma:
Lactarius pubescens var. scoticus (Berk. & Broome) Krieglst. (1991)
Lactifluus scoticus (Berk. & Broome) Kuntze (1891)
Biotop
Roste v ČR velice vzácně pod břízami (Betula) na vlhkých až podmáčených stanovištích, na rašeliništích, v blízkosti vodních zdrojů, v mokřadech, obvykle ve vyšších polohách, až do horského pásma. Druh typický pro Skandinávii a Alpy.
Klíčové makro a mikro znaky
Klobouk: 20-60 (-80) mm široký, v mládí nejprve vyklenutý s výrazně podvinutým okrajem, pak ploše rozložený s vmáčklým středem, ve stáří až nálevkovitý, suchý, matný, za vlhka kluzký, povrch sametový až jemně chloupkatý, na středu až téměř lysý, na okraji s nápadnými, až 2 mm dlouhými chloupky, zejména u mladých plodnic, nepásovaný, v mládí bělavý, pak světle krémový, na širokém středu žlutavě naokrovělý, pak slabě žlutohnědavý s růžovým odstínem, okrový, někdy i s oranžovohnědým nádechem, na okraji ale obvykle stále bělavý.
Lupeny: široce připojené až sbíhavé, v mládí bělavé, pak krémové, ve stáří až růžově žlutohnědavé.
Třeň: 4-10 mm široký, válcovitý, někdy mírně k bázi se zužující, hladký, suchý, světle krémový až narůžověle žlutookrový, ve stáří někdy rezavě skvrnatějící.
Dužina: vodnatá, bělavá, ve třeni růžovookrová až ružově žlutohnědavá, s ovocně nakyslým pachem a ihned palčivou chutí, mléko nehojné, bílé, po zaschnutí bělavě nažloutlé, s ostrou až palčivou chutí.
Mikroskopie: výtrusy 5,5-7,5 x 4,5-5,5 µm, široce elipsoidní až elipsoidní, ornamentované, s hřebínky a bradavkami do 0,5 µm vysokými, spojenými do několika uzavřených ok.
Možnost záměny
Doporučená literatura k určování a články
British Milkcaps Lactarius and Lactifluus (2014)-Geoffrey Kibby
Fungi Europaei 7 Lactarius Pers. (1999)-M.T. Basso
Flora Agaricina Neerlandica vol.7 (2018)-Machiel E. Noordeloos, Thomas W. Kuyper, Inge Somhorst &Else C. Vellinga Tavole di Ani
Fungi of Temperate Europe vol.1, vol.2 (2019)-Thomas Laessoe, Jens H. Petersen
Funga Nordica, 2nd edition. (2018)-H. Knudsen & J. Vesterholt (eds)
Herbářová položka
není k dispozici