• Nejedlá
  • Jedovatá

hřib Moserův
Boletus rubrosanguineus Cheype 1983

Synonyma:

Suillellus rubrosanguineus (Cheype) Blanco-Dios (2015)
Rubroboletus rubrosanguineus (Cheype) Kuan Zhao & Zhu L. Yang (2014)

Biotop

Roste velice vzácně v jehličnatých lesích ve vyšších polohách, obvykle pod smrky (Picea) a jedlemi (Abies) na bazických a vápencových podkladech.

Klíčové makro a mikro znaky

Klobouk: 40-150 mm, v mládí polokulovitý, pak vyklenutý, nejprve šedavý až okrově šedý, někdy už od okraje s narůžovělým odstínem, pak růžově načervenalý, v dospělosti často bledě purpurově červený až tmavě růžový, pokožka v mládí plstnatá, stářím mírně olysávající, za sucha a ve stáří často políčkovitě rozpraskávající.

Rourky: v mládí jasně žluté, později se žlutoolivovým nádechem, na řezu modrající, póry v mládí žluté, brzy pak jasně krvavě červené, poraněním také modrající.  

Třeň: soudkovitě břichatý až kyjovitý, sytě purpurově červený, nahoře s červenou síťkou, po otlačení modrající. 

Dužnina: světle žlutá, pod pokožkou klobouku červená, v bázi třeně vínově červená, na řezu slabě modrající, s nevýraznou vůní a mírnou chutí.

Mikroskopie: výtrusy 11-15 x 4,5-5,5 (-6) µm, elipsoidně vřetenovité až téměř vřetenovité, hladké, s mělkou suprahilární depresí.

Hřib Moserův (Rubroboletus rubrosanguineus) v horské smrčině, Beskydy.

Libor Hejl
V případě zájmu o zakoupení fotografie nás prosím kontaktujte (ID: 6165)