hřib peprný
Chalciporus piperatus (Bull.) Bataille 1908
Synonyma:
Boletus amarellus Quél. (1883), Boletus hypochryseus Šutara (1993), Boletus piperatus Bull. (1790), Boletus piperatus Bull. (1790) var. piperatus, Boletus piperatus var. squamosus Fr. (1815), Ceriomyces piperatus (Bull.) Murrill (1909), Chalciporus amarellus (Quél.) Bataille (1908), Chalciporus hypochryseus (Šutara) Courtec. (1994), Chalciporus piperatus var. amarellus (Quél.) Pilát & Dermek (1974), Chalciporus piperatus var. hypochryseus (Šutara) Klofac & Krisai (2006), Chalciporus piperatus (Bull.) Bataille (1908) var. piperatus, Ixocomus piperatus (Bull.) Quél. (1888), Leccinum piperatum (Bull.) Gray (1821), Suillus amarellus (Quél.) Kuntze (1898), Suillus piperatus (Bull.) Kuntze (1898), Suillus piperatus var. amarellus (Quél.) Singer (1945), Suillus piperatus (Bull.) Kuntze (1898) var. piperatus, Versipellis amarella (Quél.) Quél. (1886), Viscipellis piperata (Bull.) Quél. (1886)
Biotop
Roste jako jako mykorhizní symbiont, především smrků (Picea), ale i jiných dřevin.
Klíčové makro a mikro znaky
Klobouk: 20-50 (-100) mm široký, v mládí polokulovitý, pak vyklenutý až poduškovitý, červenavý, červenohnědý, hnědorezavý, bledě okrový až okrově hnědavý, v mládí matný, jemně plstnatý, později olysávající, za vlhka lepkavý až poněkud slizký.
Rourky: max. 5 mm vysoké, rezavé, hnědorezavé, oranžovohnědé, rezavěhnědé až špinavě červenohnědé, ústí rourek široká, v dospělosti 1-3 mm, podobně zbarvená jako rourky, po otlačení trochu tmavnoucí.
Třeň: tenký, téměř válcovitý, zbarvený podobně jako pokožka klobouku, pokrytý velmi drobnými narezavělými zrníčky.
Dužnina: měkká, nažloutlá, v klobouku hnědavě načervenalá nebo krémová s rezavým odstínem, ve třeni žlutá, na řezu neměnná. Chuť palčivá, vůně nevýrazná. Při tepelné úpravě se palčivost vytrácí.
Mikroskopie: výtrusy 8-13 x 3,5-5 µm, elipsoidně vřetenovité, hladké, s mělkou suprahilární depresí viditelnou při pohledu z boku.
Mikro fotky a nákresy
Herbářová položka
není k dispozici